Hyllest v1.0

Posted on Posted in Refleksjoner om livet

“A healthy social life is found only, when in the mirror of each soul the whole community finds its reflection, and when in the whole community the virtue of each one is living.”

Rudolf Steiner

I dag hadde jeg egentlig en post klar om provokasjon og direkte tilbamelding som coachingverktøy. Men det som slår meg, er at det har blitt til et lite samfunn allerede rundt denne bloggen. Jeg er så heldig at jeg ganske ofte ser i mine innbokser på mail, Facebook, LinkedIn, i kommentarfelt osv at dere lesere kommer med flotte innspill. Noen av dem er morsomme, noen av dem er fylt med livsvisdom, noen er tidvis triste, noen er rørende, men absolutt alle jeg har sett har berørt og gitt meg lærdom på en eller annen måte. Dette er jeg veldig takknemlig for. Det er tydelig at dere som sitter og leser her har tenkt, følt og reflektert en hel del.

Av denne grunn kommer min første hyllest til dere som leser her ved at jeg kompilerer en liten “best of”-liste av det jeg har fått tilsendt så langt – i rimelig tilfeldig rekkefølge…

Først ut er Mike Andersen som har kimet inn flere steder her. For å starte med litt humor, kan vi ta et par striper fra “Lunch” han har sendt over som omhandler henholdsvis temaene “Ydmykhet” og “Teamutvikling”:

Mike postet også en filmsnutt av Randy Pauch sin siste forelesning på Carnegie Melon University før han døde av kreft. Det er ytterst sjelden jeg setter meg ned for å se over en time på YouTube, men dette er faktisk verdt hvert eneste sekund. Jeg tror du vil finne stor lærdom og la deg røre av det han sier. Trykk her for å se videoen.

I forbindelse med tematikken rundt å gå rundt med sosiale masker og å våge å være seg selv, fikk jeg et veldig flott innspill fra Mikael Tysvær. Jeg tror jeg bare skal si at dette både var veldig “spot-on” og lenke til videoen fra TED som han refererte til. Trykk her for å se den.

I forbindelse med min beskrivelse av coachingens tre hovedaspekter (etter min mening, selvsagt), kom “Faustina” inn med et sitat som passet veldig godt i den sammenhengen, og som er verdt å reflektere over:

Very often a change of self is needed more than a change of scene.
A. C. Benson

Det er også veldig hyggelig og smigrende å se en av de jeg anser som en mentor for meg, Jon Frang Mostad, kime inn med gode ord. Jeg tillater meg å sitere deler av noen av hans kommentarer. Først i forbindelse med visdom:

Det paradoksale med livets hensikt må være å søke Visdom – ikke nå den. “Møter du Buddha, så drep han …” sier buddhistene. Drepe Buddha!? Ja – buddha er en “tilstand” – en tilstand av Visdom. I det splitt av et sekund du tror du er Vis, blir du en Tåpe …

I forbindelse med vår eksistens i væren og gjøren:

Vi er “Human Beings” men oppfatter oss som “Human Doings”. I vår vestlige kultur blir vi målt på og måler oss selv på, hva vi TENKER og GJØR. Jeg ER hva jeg TENKER og GJØR, og derfor hva jeg får til, hva jeg skaffer meg, osv. Mitt objekts JEG blir mitt subjekts JEG. Går du til Paulus brev til Korinterne (1. Korinterbrev 3:19) leser du “The wisdom of this world is folly with God” og teksten fortsetter ” – “He traps the wise in the snare of their own cleverness.”

…og i forbindelse med tanken om “Det Rene Lederskap“:

Etikk er knapt et valgfag i våre skoler og vårt utdanningssystem holder fokus mot Logos, mindre mot Ethos. I all hovedsak er vi som moderne vestlige empirister, renset for mystisisme og de “store fortellinger” har liten plass i såvel oppdragelse som arbeidsliv. “Det Rene Lederskap” krever kvinner og menn som reflekterer vel så mye med og over ÅND, som LOGOS. Hvor finner vi “veien” til refleksjon over ÅND?

Da jeg skrev posten “Mortalitetens Nøkkel” (som forøvrig ble til mellom 23.00 og 01.00 på en lørdags kveld), startet en ganske omfattende og god tråd på Facebook. Her kimet Klas Sundelin inn med følgende innsikt:

Det er egentlig ganske overveldende å tenke på at vi alle skal dö en gang. Alle vi kjenner skal dö. Alle mennesker vi noen gang har mött kommer til å dö. Det aller meste av det som skjer kommer til å väre glemt om noen år. En kan bli deprimert av mindre. Men jeg sier som en filosof jeg har glemt navnet på: ” Jeg bryr meg ikke om döden. For når jeg finnes, finnes ikke döden, og når döden finnes, finnes ikke jeg. “

Og Are Sætran Hovland kom inn med et helt enkelt utsagn som satte igang en tankerekke som ledet til mitt innlegg “Narren“. Han sa enkelt og greit “Memento Mori” (latinsk for “Jeg minner om at du skal dø”).

Og i dag fikk jeg følgende historie tilsendt av Eirik Sivertsen. Den er fra boken “The 4-hour workweek”:

An American businessman took a vacation to a small coastal Mexican village on doctor’s orders. Unable to sleep after an urgent phone call from the office the first morning, he walked out to the pier to clear his head. A small boat with just one fisherman had docked, and inside the boat were several large yellowfin tuna. The American complimented the Mexican on the quality of his fish.

“How long did it take you to catch them?” the American asked.

“Only a little while,” the Mexican replied in surprisingly good English.

“Why don’t you stay out longer and catch more fish?” the American then asked.

“I have enough to support my family and give a few to friends,” the Mexican said as he unloaded them into a basket.

“But… What do you do with the rest of your time?”

The Mexican looked up and smiled. “I sleep late, fish a little, play with my children, take a siesta with my wife, Julia, and stroll into the village each evening, where I sip wine and play guitar with my amigos. I have a full and busy life, senor.”

The American laughed and stood tall. “Sir, I’m a Harvard M.B.A. and can help you. You should spend more time fishing, and with the proceeds, buy a bigger boat. In no time, you could buy several boats with the increased haul. Eventually, you would have a fleet of fishing boats.”

He continued, “Instead of selling your catch to a middleman, you would sell directly to the consumers, eventually opening your own cannery. You would control the product, processing, and distribution. You would need to leave this small coastal fishing village, of course, and move to Mexico City, then to Los Angeles, and eventually to New York City, where you could run your expanded enterprise with proper management.

The Mexican fisherman asked, “But, senor, how long will all this take?”

To which the American replied, “15-20 years, 25 tops.”

“But what then, senor?”

The American laughed and said, “That’s the best part. When the time is right, you would announce an IPO and sell your company stock to the public and become very rich. You would make millions.”

“Millions senor? Then what?”

“Then you would retire and move to a small coastal fishing village, where you would sleep late, fish a little, play with your kids, take a siesta with your wife, and stroll in to the village in the evenings where you could sip wine and play your guitar with your amigos.

Så retter jeg også til slutt en takk til alle dere som leser og har kommet med hyggelig støtte, og også dere som leser, men gjør deres refleksjoner i stillhet. Jeg setter veldig pris på at dere tar turen innom og leser det rare som oppstår i hodet mitt og i samtale med andre reflekterte mennesker jeg er heldig nok til å ha rundt meg. Og nå ser jeg at dere også er del av nettopp denne kretsen.

Jeg avslutter med et sitat av en mann jeg har vært så heldig å møte en gang i tiden. Selv om jeg skal innrømme at jeg ikke forsto det fulle omfang av hans betydning den gang:

 “…A community needs a soul if it is to become a true home for human beings. You, the people must give it this soul.”

Pope John Paul II

4 thoughts on “Hyllest v1.0

 1. Takk for at du har bloggen din.:-) Den er en anderledes blogg med fokus på å være et søkende menneske som vil forstå forandring, dyder og visdom. Det liker jeg.

  Det som også er forfriskende med bloggen din, er at du er opptatt av dialog og ikke debatt. Alt for mange blogger er alt for opptatt av debatt og meningskriger, noe som bare er slitsomt. Men denne bloggen har mer den samtalefilosofien jeg har for tiden:

  Det handler ikke om å vinne debatt eller diskusjon, men å vinne ny innsikt for hver dialog man deltar i.

  Ha en god onsdag videre! 🙂

  1. Takk selv – for at du bidrar til den 🙂 For meg er det virkelig en glede å ha den. Opplevelsene som kommer ut av samtalene som danner grunnlag for det jeg skriver, og deltagelsen fra dere som er her gir meg mye.

   Og takk for innspill til dette med dialog og debatt. Jeg vet at det jeg skriver umulig kan være “rett”, men håper at det gir en slags innsikt for meg selv og de interesserte. Blir vel en slags skriveterapi for rotet i hodet mitt, og kanskje dere også ser at noe her setter ord på egne følelser og tanker. Håper jeg, i alle fall.

   Ha en flott onsdag du også! 🙂

 2. Skriveterapi har ofte formen som et essay, og det har du definitivt i din blogg. Du tar krumspring her og der og leter etter sannhet men claimer ikke at du har funnet den…men du har funnet en form for dialog i skriveprosessen som leder mot sannhet.

  Jeg liker essayformen fordi det er den formen som har mest dialogform nest etter lesedramer. Dialog (og essay) som metode for å få systematisert tanker og erkjennelser har alltid en form for åpenhet i seg. Åpenhet i den grad at man er villig til å være åpen for flere aspekter og perspektiver i motsetning til diskusjoner (som er mer lukket).

  Å skrive essayistisk er nesten en glemt skriveform i dagens bloggsamfunn…eller kanskje ikke…man må kanskje bare lete litt bedre i myldret av blogger. Kanskje jeg ikke har lett godt nok…

  1. Har ikke tenkt på det slik. Er vel kanskje ikke reflektert nok over formen for kommunikasjon jeg bruker. Kanskje jeg også skal holde meg ignorant slik at jeg ikke vet hvilke regler jeg bryter 🙂

   Men spennende innspill. Får meg til å tenke på det jeg skriver fra et meta-perspektiv – hva er det egentlig jeg former her..?

   Jeg skal innrømme at jeg ikke er så flink til å følge andre blogger, men tar deg på ditt ord og sier takk for kommentaren om at min skiller seg ut 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *